Давним давно, в минулому сторіччі
жили в країні тій, що вже нема.
Ми ставили на стіл святковий свічі
та всякі різні страви, зокрема:
картоплю з м'ясом, голубці та "шубу",
котлети, олів'є та холодець,
салат з яєць із тертим сиром "Дружба"...
Та ще був хрін - суворий корінець.
Їм приправляли рибу, сало, мясо,
без нього холодець був не таким.
Ще додавали тертий хрін до квасу,
щоб був цей напій гострим та міцним.
Без хріну не бувало в нас застілля,
він їжї додавав пікантний смак.
Хрін лікував на ранок від похмілля...
То як приготувати хрін? Отак:
ретельно корінці усі помити,
почистити, порізати ножем.
(Ще бажано віконце відчинити,
бо цим своє здоров'я збережем).
Щоб гострий запах хріну не вдихати
(бо ми ж готуєм зовсім не омлет),
щоб слози нам не лити та не чхати
в пригоді стане нам простий пакет.
Візьміть пакетик з поліетілену,
його на м'ясорубку надягніть.
Щоб з ніг не збив хріновий дух шалений,
то міцно-міцно ниткою зв'яжіть.
Маленькими шматочками, потроху
вкидайте в м'ясорубку корінці.
Перекрутили? Так, а після цього
додайте бурячок наприкінці.
В літрову банку висипте поволі,
долийте кип'яченої води,
столову ложку цукру, чайну — солі.
Ще яблучного оцету туди
столових ложки дві чи три, не більше.
А втім, самі дивіться, за смаком.
Через добу готово, не раніше.
Смачного вам! Закінчу цим рядком.
адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=858917
Рубрика: Присвячення
дата надходження 23.12.2019
автор: Денисова Елена