У житті чудового немало,
І існує не один закон…
Якщо в українців є ще сало,
То не зможе буть голодомор… Доброго дня, моя “поетична” сім’я. Ось уже і минула середина осені, як на мене найпрекраснішої, найчарівнішої пори року. Люблю її ще з дитинства. Хоча й важким воно було, але ж і цікавим. А ще ми з братом завжди чекали осені, тому що знали, що в цю пору мама з дідусем Яковом заріжуть кабанчика, або свинку, і буде у нас не лише м’ясо, а й сало, і ковбаски, с м а к о т а…
Цікаво, що батьківщиною сала вважають Італію. Там ще 3000 років тому почали використовувати свинячий жир, як калорійну їжу для рабів, що працювали на мармурових каменоломнях. Отож, й стало сало продуктом для бідних людей, а м’ясо діставалось багачам. Тоді ж бідняки і навчилися сало і засолювати, і коптити, запікати, варити, жарити в"ялити і зберігати на довгий час.
Нині майже кожен народ стверджує, що якраз їх сало найкраще в світі… У середньовіччі сало не лише їли, а й робили з нього свічки, і, хоч вони коптили, але світло все ж давали…
Були випадки, коли матері замість соски своїм малюкам давали зав’язане в марлію перетерте, або й пожоване сало, щоб дитя не плакало, а самі поспішали виконувати свою домашню роботу – порати господарствсто, сапати огород , чи й виконувати якусь іншу роботу.. Дитина насмоктавшись засинала. І цей не дивно, бо від сала користь велика: у салі є арахідонова кислота, яка сприяє гарному обміну речовин; крім того сало жовтогінний засіб, а ще його застосовують в токсихології, як засіб очищення організму від токсинів і радіації, і в онкологічних захворюваннях; а ще наружно при артрозах, артритах, в реалібітації після операцій і травм, при маститах, опіках… А ще сало корисне спортсменам, курцям, вагітним та кормлячим матерям. Крім того помірне застосування сала притупляє апетит і не дає можливості переїдать…
Хочу повідати читачам ще з десяток цікавих фактів про сало:
1.Сало в перекладі із старословянського “sadlo”, що означає "насаджений на
м’ясо". З часом звук "Д"випав і залишилось слово сало.
2. Сало – це жир, в складі якого є вітаміни Д, А, L і ненасичені кислоти.
3. Калорійність сала 900 – 720 ккал на масу в 100 грам, вуглеводів - 0.
4. Мусульмани та євреї не їдять сало із-за релігійних переконань.
5. Найкорисніше сало – 2,5 см. Під шкірою.
6. На Чукотці їдять тюленеве сало, по структурі і за смаком схоже на свине.
7. В СРСР члени ЦК партії їли щоденно 50 грам сала.
8. В роки громадянської війни сибіряки рятувались від набігів “червоних” і “білих”,
змазуючи салом ворота, запах сала лякав коней.
9. Раніше перед спуском судна на воду, його низ змазували салом. Теж саме робили
і з саньми, щоб вони легше ковзали.
10.Колись сало і ковбасу застосовували в якості закладок в книгах.
11.Уже винайшли і штучне сало. Це зробила команда доцента кафедри технології
харчування Сумського аграрного університету Бітюка Дмитра. Це сало
виготовляється з рослинної олії і желатину.
До речі сказать і те, що дана група створила і штучні чіпси, а ще екологічний
посуд, в якому можна випікати і зварювати різні напої.
Наше українське сало найсмачніше. Про нього існує багато цікавих влучних
висловів, анекдотів,віршів і пісень. Згадайте хоча про один куплет відомої
української жартівливої пісні:
“Як було у нас в коморі сало,
Ти пив і я пила,
Ти казав, а я носила
Сало, доки того сала не стало…"
Або інше: “Ой сало, українське сало,українцям його завжди мало”.
Або ж і анекдоти:
1. Москалі сало не їдять
Летить вуйко в літаку і їсть сало. Поруч із ним сидить москаль. Запитує: “А што
ето ви едите?” “Це сало, але ви його їсти не будете!” “Пачему?” “Бо я не дам!”
2.Квасили капусту
Хотіли з каліжанкою капусту квасити…Вже третю годину квасимо, салом
закушуємо…Капусту ще й не чіпали…
3. Вечеря казка
Українське сало з часничком + стаканчик самогону + цибулина + окраєць чорного
хліба = казка, а не вечеря…
Отож: ЇЖТЕ, ЛЮДИ, САЛО!
САЛА УСІМ УКРАЇНЦЯМ!
ГЕРОЯМ САЛА!
САЛО СУПЕР!
Все не хочу вже писать, іду їсти сало!
адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=810412
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 17.10.2018
автор: геометрія