«РЕВІЗОР»

Одного  разу,  чи  то  під  кінець  дня,  чи  то  на  початку  вечора,  лежу  я  собі  та  й  читаю  книжку.  Цікава  така  книжка  -  «Філософія  античності  у  працях  Зенона,  Софокла  і  Геродота».  По  філософії  саме  задали  прочитати.  Прямо  от  лежу  і  згораю  від  цікавості,  що  ж  далі  буде,  і  з  таким  інтересом  перегортаю  кожну  сторінку,  що  не  відірватись.  Вже  аж  до  третьої  сторінки  дійшла.  Аж  тут  згадала  -  у  нас  же  сьогодні  ревізія,  до  нас  їде  «Ревізор».  Так  я  тоді  скоренько  одягнулася  та  й  поїхала  на  роботу,  у  ресторан  «Заморити  черв’ячка»,  де  я  працюю  директором.
На  вулиці  було  так  холодно,  що  поки  я  добігла  до  гаража,  щоб  сісти  за  кермо  свого  «Ламборджині»,  у  мене  зуб  на  зуб  не  потрапляв..  Але  задкувати  не  входило  в  мої  плани,  і  я,  впевнено    натиснувши  на  педаль  газу,  помчала  у  напрямку  закладу  громадського  харчування.  Знаючи  вздовж  і  впоперек  всі  ями  ,  люки,  світлофори,  дорожні  знаки  і  ,  навіть,  пости  ДАІ,  що  зустрічаються  мені    вже  купу  часу  по  дорозі  на  і  з,  я  ,  спробувавши  щастя,  одного  разу  проскочити,  навіть,  на  червоний  сигнал  триокого,  домчала  на  місце  очікуваних  подій  за  лічені  хвилини.  
Маленький  відступ.  Мені  завжди  по  приколу,  заходячи  у  наш  ресторан,  читати  вивіску  «Ласкаво  запрошуємо  у  наш  ресторан  «Заморити  черв’ячка».  Тут  вам  подвійне  тлумачення.  Начебто  і  просто  власна  назва  ресторану,  бо  в  лапках,    а  начебто  і  метафора,  мовляв,  запрошуємо  поїсти.  Це  наш  власник  ресторану  така  творча  людина,  отаку  назву  придумав  для  свого  дітища.  Одним  словом,  точніше  двома,  ні  все  ж  таки    декількома  –  багато  відвідувачів  клюють  саме  на  оригінальність  назви.  Ну  а  завітавши  до  нас  одного  разу,  вже  нічого  кращого  ніхто  шукати  не  буде.  Інформація  прозвучала  на  правах  реклами.  Пардон,  це    я    щось  відволіклась.
Так  от,  хоч  як  я  не  спішила,  щойно  зайшовши  ,  я  попала  під  гарячу  руку  Никодима  Амбарова.  Ревізія  вже  йшла  повним  ходом,  мене  вже  очікували,  бо  персонал  явно  не  справлявся  з  докорами  Никодима.  Вислухавши  від  нього  про  всі  недоліки,  які,  на  його  думку,  були  в  нашому  ресторані,  я  дійшла  до  висновку,  що  ревізор  або  знаходиться  «під  мухою»  або  помутнів  розумом.  Вияснивши  у  своїх  підлеглих,  що  крім  кави  еспрессо  чайного  кольору  Амбаров  нічого  не  пив,  я  утвердилась  у  думці,  що  «зелений  змій»,  в  даному  випадку  може  бути  звільнений    з  лави  підсудних,  і  виною  всьому,  все  ж  таки,  моя  друга  гіпотеза.  Іншими  словами,  ревізор  «злетів  з  котушок»,  так  якось  більш  акцентовано  можна  описати  поведінку  Никодима.  Так  ось,  щоб  не  бути  голослівною,  наведу  ряд  претензій  до  нашого  персоналу.  Щодо  товарного  сусідства.  Як  виявилося  у  холодильнику  для  овочів,  неймовірно,  помідори  лежали  на  одній  поличці  поруч  з  молодою  кукурудзою,  а  на  іншій  поличці,  ви  можете  собі  таке  уявити,  патисони  мирно  співіснували  з  кабачками.  А  в  холодильнику  для  молочних  продуктів,  це  взагалі  тихий  жах,  сметана  в  стаканчику  стояла  поруч  з  пачкою  вершкового  масла,  а  поличкою  вище  розміщалися  майонез  і  брусочок  сиру.  Думаю  лишнім  буде  говорити  про  те,  що  звичайно  ж  усе  було  зі  стікерами,  адже  в  нашому  ресторані  по-інакшому  й  бути  не  може.  Інформація  прозвучала  на  правах  реклами.  Тьху  ти,  ще  раз  пардон.  Так  от,  як  пояснив  ревізор,  якщо  масло  і  майонез  починаються  на  одну  літеру,  то  і  стояти  вони  мають  на  одній  поличці  і  ніяк  інакше.  Те  ж  саме  як  ви  зрозуміли  стосується  і  сира  зі  сметаною,  і  кабачків  і  кукурудзи  і  тим  паче,  як  ми  самі  не  могли  здогадатись,  з  нашим  то  досвідом,  помідорів  і  патисонів.  Лінгвіст,  блін.  Я,  почувши  це,  почала  розуміти,  що  дах  у  нього  з’їжджає  конкретно,  причому  кут  нахилу  доволі  гострий.  А  почувши  ще  й  претензії  щодо  сервіровки    столу,  я  вже  не  витримала  і    злетіла  з  мови,  причому  скоріше  обдумано,  ніж  спонтанно.  Виявляється,що  офіціант  не  подав  йому  до  салату  паличок  для  суші,  до  супу  потрібно  було  подати  трубочку  для  соку,  а  еспрессо  в  кращих  будинках  Антананаріву  і  Тегусігальпи  подають  у  пивних  бокалах.  І  от  що  я  вам  скажу,  навіть  Сюзанна  Хижа,  все  це  вислуховуючи  від  Никодима,  почала  плакатися  мені  в  жилетку,  мовляв  вона  сьогодні  зранку  не  встежила,  що  там  Амбаров  покурив    у  готелі  з  туристами  з  Амстердаму.  Сюзанна,  респект  їй,  все  ж  постаралася  розрядити  обстановку  і  вибачилася  за  Никодима  перед  усіма  нами.  Никодим  все  ж  таки  залишив  на  чай  офіціанту,  але  чомусь  не  в  книжечку  з  рахунком,  а  приліпив  банкноту  жуйкою  знизу  до  столу.  Після  цього  вся  група  «Ревізору»  ,  залишивши  все  ж  таки  нам  табличку    «Ревізор  не  кУрить»,  тьху  ти,  «Ревізор  рекомендує»  покотилася  у  пошуках  древнього  англійського  тютюну,  тьху  ти,  напевно  просто  покотилася,  можливо  не  знаючи  і  куди,  а  можливо  відразу  на  прямий  ефір  «Страстей  по  «Ревізору»,  щоб  чудніше  було.
Ми  ж  всім  колективом  сіли  відсвяткувати  таку  знаменну  подію  за  бокалом  еспрессо  і,  вирішували,  куди  нам  причепити  отриману  табличку.  Думаю  ви  і  самі  здогадалися  вже,  що  одноголосно  було  прийняте  рішення,  що  кращим  місцем  для  таблички  буде  місце,  де  були  залишені  Никодимом  Амбаровим  чайові.  От  в  такій  ейфорії,  можливо,  після  бокалу  еспрессо,  можливо  після  виплеску  такої  кількості  емоцій,  скоріше  за  все  і  те,  й  інше,  я  так  за  столом  і  задрімала…
А  коли  прокинулася,  то  поруч  біля  мене  на  тій  же  третій  сторінці  тихенько  відпочивали  і  Зенон,  і  Софокл,  і,  вибачте  мені  мою  грецьку,  Геродот.

13.10.2016р.

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=696023
Рубрика: Гумореска
дата надходження 22.10.2016
автор: О.В.Рожко