Свята картопля

Лірично-кулінарний  нарис

Якщо  простежити  моє  життя  від  самого  початку,  то  найчастіше  спливає  образ  картоплі.  В  дитинстві,  спочатку  то  було  пюре,  пізніше  -  з  грибами,  потім  смажена  картопля  (її  смажив  найчастіше  дідусь).  А  в  селі  зварену  картоплю  ставили  у  великій  тарілці  на  стіл  і  кидали  туди  шматок  масла.  Я  намагалась  вхопити  побільше  масла,  так  було  смачніше,  а  бабуся  зауважувала,  що  іншим  же  буде  не  так  смачно.  Потім  були  деруни,  зрази.  

Коли  картоплю  садили,  то  була  велика  робота,  але  все  це  відбувалося  без  мене:  в  брудні  весняні  часи  я  село  не  відвідувала.  Влітку  неодмінно  збирали  колорадських  жуків.  Ми  кидали  їх  у  банку,  і  коли  вона  наповнювалася,  заливали  керосином,  воняло  добряче!  Одну  таку  банку  я  навіть  підпалила.  

Бабуся  однного  мого  знайомого  розповідала,  як  вона  вижила  під  час  Голодомору  завдяки  картопляним  лушпайкам,  які  отримувала  від  тогочасних  "панів"  за  допомогу  по  господарству.

Якось  я  збирала  картоплю.  Чоловіки  копали,  жінки  вигрібали  і  складали.  Такий  розподіл  праці  пояснюється  якістю  грунту,  а  саме,  чорноземом.  Я  була  в  купальнику  і  добре  засмагла  в  той  день.  Бабуся  не  дуже  була  задоволена  моїм  зовнішнім  виглядом,  бо  хвилювалася,  що  сусіди  скажуть?  Не  приходили,  нічого  не  казали.  А  попрацювали  ми  завзято,  втоми  я  не  відчула  одразу,  а  вже  наступного  дня  загули  всі  м'язи.  

Далі  пізнання  життя  було  повязане  із  кулінарією.  В  школі  нас  добре  навчали,  як  готувати  страви.  Уже  після  школи,  коли  я  навчалася  в  КПІ,  якось  під  час  канікул,  біля  полудня,  завітав  до  мене  один  знайомий,  досить  близький  на  той  час.  Після  того,  як  пару  годин  ми  провели  разом,  загадав  мені,  щоб  я  його  нагодувала,  сам  і  запропонував  меню:  картопля  варена  і  м'ясо.  М'ясо  я  знайшла  в  холодильнику,  а  коли  картоплю  варила,  він  іще  спостерігав  і  вказівки  давав,  як  пом'яти,  чого  (що?)  покласти.  Я  уважно  слухала:  ну,  не  знав  він,  що  в  школі  я  все  це  вже  вивчала...  Так  я  приготувала  пюре.  Опанувавши  це  блюдо  на  практиці,  я  чомусь  твердо  вирішила  з  ним  більше  не  зустрічатись.  Він  ще  приперся  у  мій  день  Народження,  приніс  пляшку  шампанського  та  цукерки  (моя  бабуся  завжди  хотіла  щоб  я  була  лікарем),  але  я  його  швидко  відправила:  ось-ось  бабуся,  кажу,  прийде  готувати  тортик.  Чесно  кажучи,  тортик  скуштувати  я  його  так  і  не  запросила.  

Інший  знайомий,  який  також  був  досить  близьким,  якийсь  час,  одного  вечора  зайшов  до  мене  в  гості.  Батьки  тоді  поїхали  у  село,  а  суботній  вечір  завжди  гарний  час,  прайм  тайм.  Цей  хлопець  вирішив  питання  їжі  в  іншому  порядку,  тобто,  прийшовши,  трохи  побалакавши,  захотів  підкріпитись  і  замовив  смажену  картоплю.  

Тут  він  приймав  активну  участь:  і  як  нарізати  хотів  настанови  дати,  та  я  дуже  швидко  по-своєму  нарізала,  не  встиг.  Але  згодні  ми  були  в  тому,  що  олії  треба  побільше  і  посушити  чимось  необхідно  картоплю  перед  тим  як  смажити.  Перевертати  краще  тільки  один  раз,  щоб  не  поламати,  солити  в  кінці,  щоб  хрустка  була.  Естет!  Та  всі  вони  були  естети,  бо  я  завжди  виглядала  і  виглядаю  естетично  правильно.

Картопля  видалась  смачна!  Навіть,  здалося,  що  ми  приготували  її  замало.  Нічого  визначального,  окрім  приготування  смаженої,  картоплі,  я  про  цього  знайомого  не  пригадую.  На  тому  я  і  полишила  наші  зустрічі,  якийсь  він  був  непевний  (може  у  собі  непевний?)  

Наступний  рецепт  -  деруни.  Особливі,  дуже  смачні,  я  закуштувала  у  однокурсника.  Його  тато  готував  чудові  пісні  деруни,  правда  подавав  їх  до  столу  зі  сметаною.  Саме  тоді  я  переконалась,  що  яйця  і  борошно  в  дерунах  зайві:  тільки  калорійність  підвищують  і  швидше  відчувається,  що  багато  з'їв.  У  ці  пісні  деруни  входить  тільки  картопля  і  цибуля.  Так  я  до  цих  пір  їх  і  готую.  Дуже  вдячна  татові  колишнього  однокурсника  за  рецепт.  

Так,  картопляні  страви  завжди  відігравали  провідну  роль  в  моєму  житті.  Тепер  мені  здається,  вони  були  (і  можливо  продовжують  бути)  рушійними  колесами  прогресу  моїх  приватних  стосунків.    

Не  саме  на  дерунах,  а  пізніше,  історія  з  однокурсником  також  закінчилась.  

Був  іще  один  сусіда,  (Englishman  in  Kyїv)  який  перевіряв  мої  здібності  в  організації  чайної  церемонії.  Думаю,  що  він  залишився  незадоволеним.  Але  на  цьому  він  не  зупинився.  Придумав  таку  історію,  ніби  виходив  до  сусіда,  ключ  не  взяв,  тепер  сусіда  (називний  відмінок!)  кудись  пішов,  і  ось,  тепер  він  опинився  один  у  коридорі,  та  ще  й    голодний.  Ну  я  так  і  повірила!  Саме  з  такими  типами,  які  все  ретельно  розраховують  (пам'ятаючи  про  мій  провал  в  організації  чайної  церемонії),  такі  нісенітниці  і  трапляються,  як  от,  наприклад,  забув  ключ.  Ну  то  все  мої  роздуми,  а  тоді,    в  той  день,  він  попросив  мене  приготувати  омлет.  Це  ми  в  школі  вже  вивчали  і  готувала  я  це  блюдо  багато  разів.  Але,  виявляється,  він  хотів,  щоб  я  додала  до  омлету  смажену  цибулю  і  тертий  сир...  Сир  я  потерла,  а  цибулю  вже  не  смажила.  Господиня  сама  вирішує,  чи  треба  їй  зараз  запах  смаженої  цибулі  в  помешканні,  чи  ні.  Сусід  поїв,  посидів,  ми  ще  й    трішки  поспілкувалися.  Коли  його  батьки  овернулись,  він  відразу  пішов  додому.  Ще  потім  мене  Новий  рік  зустрічати  запрошував,  дивак,  більш  того,  пропонував  у  нього  заночувати!  Кажуть,  як  рік  зустрінеш,  так  і  проживеш,  то  я  весь  рік  і  відмовлялась  десь  заночувати...  

Все  минає,  але  картопля  росте  нова.  Кожного  року  ми  радіємо  молодій  картоплі  і,  передчуваючи  задоволення  посипаємо  її  укропчиком.  Куштуємо,  заплющивши  очі.  Смакота!  

Я  собі  так  гадаю,  що  надалі  з  усім  цим  кулінарним  мистецтвом  буду  поступати  так:  як  тільки  зустріну  свою  любов,  приготую  усі  можливі  блюда  з  картоплі,  це  вже  я  вмію!  І  нехай  вибирає,  або  картопля,  або  я,  або  ми  всі  заразом,  або  по  черзі...  

Не  можу  собі  уявити  навіть,  але  десь,  колись,  з  кимось  я  розділю  і  мою  останню  картоплю.  

________________________________________
від  автора:  з  героїнею  нарису  мене  об'єднує  тільки  те,  що  і  я  і  вона  ми  вважаємо  себе  естетично  правильними  на  вигляд.  це  я  застрахуюсь,  щоб  не  вмерти  від  скромності.  страхування  в  моді.

адреса: https://www.poetryclub.com.ua/getpoem.php?id=588916
Рубрика: Лірика кохання
дата надходження 21.06.2015
автор: Олена Акіко