слова промовлені
пережовані як жуйна гумка
молодими спраглими устами.
перетворені в повітряну кульку
змучені політиками
ними вибілюють зуби
та чистять ротову порожнину.
у дитинстві слово можна
було прикласти до рани
можна було подарувати
людині коханій
а зараз зморені
згорнені у газету
досі отруюють
смердять
досі ранять
сховані в головах
сховані в серцях
сховані під сукнями
молодих жінок
сховані у священних книгах
вибухають
вбивають.
(Tadeusz Różewicz, "słowa")