Не всі речі піддаються пізнанню і розумінню. Деякі хранять і навіть хоронять тайну про себе. Деякі непізнавані, бо недосконалий раціоналізм. Якщо ж використовувати ірраціональні методи, то це суперечить суті гностицизму. Як зрозуміти, яка вода на смак, якщо нею обіллятися? Епоха Просвітництва XVII-XVIII ст. з її вірою в силу розуму триває і сьогодні. Теперішня система освіти, де фундаментом є знання, пізнання, розуміння, за допомогою гностичних методів дає компетенцію, дає т.зв. компетентність. Знати — не означає пізнати, але щоб вміти, треба знати. Вважаю, що гностик "утримує" агностика, бо вислів "вірю, тому що абсурд" вказує на пріоритетність потуги пізнаваності, яка виявляє абсурдність, непізнаваність і породжує віру.