Я – патріот і в цьому цілий зміст
Моєї дивовижної натури,
Ніхто не заборонить мені це,
Ніхто не переставить вже фігури.
Бо в шахах так як і реально,
Буває шах і мат, як не печально.
І дошка та – реалії буття ,
У кожної фігури є своє життя.
Хтось ферзь, а хтось – пішак,
Хтось багатіє, королює,
А інший тягне долю, мов ішак.
У всій своїй красі вона для нього заважка
Не буде з нього вже гетьмана-ватажка.
Один чужими справами керує,
А інший і своїми нівелює.
Та патріотом бути дуже просто, звісно,
Живи, твори і все це безкорисно
Тут правило спрацьовує єдине:
Ходи з початку і до середини,
Дотримуйся єдиного ти поля,
Яке так щедро дарувала доля.
Ціни його, плекай, шануй,
Ніколи марно часу не марнуй,
Забудь про закордоннії спокуси:
Про стрази, про Феррарі та Ландкрузер
Згадай про поле волошкове,
Про вороненького коня і про підкови,
Що щастя дарували пращурам твоїм.
Цінуй це все і будь завжди своїм.