Midpoints
by Alexander Motyl
Так сталося,
що ця поїздка співпала
зі смертю два роки тому
моєї матері.
Дев'ятого липня, якщо точніше,
посередині між четвертим
і чотирнадцятим,
посередині між
Америкою і Францією,
посередині між
Повнічною Америкою і Європою,
посередині між
смертю незліченних людей,
яких я ніколи не знав,
і незліченними іншими,
які для мене не були живими в усякому разі,
посередині між
війнами, що забрали мільйони,
посередині між
арештами й ув'язненнями,
посередині між
Сталіном і Гітлером,
посередині між
Ґулаґом і Аушвіцем,
посередині між
смертю моєї тещі
і моєї тітки
посередині між
усіма точками
і кінцевою точкою.