Exception
by Alexander Motyl
Крім зовнішності,
я знаю ще кілька речей про моє плем'я.
Відважні дослідники встановили,
що, поза всяким сумнівом,
на відміну від бушменів,
мій народ має дикунське серце,
але не має
ні мистецтва,
ні поезії,
ні літератури.
Ці люди не співають,
не їдять,
не п'ють,
не мріють,
не мають кошмарів.
Вони не мають ні пам'яті,
ні страхів,
ні жалів,
ні надій,
ні сумнівів,
ні стремлінь - крім одного.
Вони люблять махати
своїми серпами, косами і вилами -
зловмисно і, я б додав, інстинктивно,
як яномама, коли в них закінчується їжа.
Я маю знати:
я - цивілізований.
Я - єдиний виняток із правила.