Alexander Motyl: Poltava
Поле битви під Полтавою
вкрите безневинними кущами.
Між ними ховаються
душі вояків
що загинули в імперських схемах
двох царів-винуватців.
Чи був біль сильнішим
у шведів і українців?
Чи був він меншим у росіян?
Чи мали ви сумніви
коли кулі розривали ваші груди
і трощили ваші кінцівки,
і коли вмираючі падали
трупами в редутах?
Чи могли ви висповідатися
і спасти свої душі
від менш пекельного пекла?
Друзі мої, ви віддали своє життя нізащо -
за славу Карла і самолюбство Петра.
Так, вони
насипали пагорби
і побудували церкви
і поставили пам'ятники
і хрести
на вашу честь.
То й що?
Ви все ж залишаєтесь мертвими.
Ваші тіла все ще живлять
ті кущі між якими
ваші душі ховаються мов злодії.